INFORMAȚII UTILE! Se apostilează sau se legalizează documentele consulare?
Nu o dată ne-am confruntat cu situația în care lucrători ai administrației publice spaniole ne-au respins înscrisuri sau cereri pe motiv că documentele emise de Misiunile Diplomatice Românești nu sunt apostilate sau legalizate.
Situația este creată de faptul că anumiți funcționari nu cunosc regulamentele sau normele legislative care reglementează circulația documentelor publice.
Așadar, documentele eliberate de către Misiunile Diplomatice Românești de pe teritoriul Spaniei nu se apostilează, în conformitate cu prevederile Convenției de la Haga, din 5 octombrie 1961, cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine și care, în Art. 1, aliniatul 3, litera a) specifică clar că: ”Prezenta convenție nu se aplică documentelor întocmite de agenți diplomatici sau consulari”.
De asemenea, pe documentele eliberate de misiunile diplomatice, nu se aplică niciun alt fel de legalizare, având în vedere că România este semnatară și a CONVENȚIEI din 7 iunie 1968, privind suprimarea cerinței legalizării pentru documentele întocmite de agenții diplomatici și funcționarii consulari.
Conform Art. 2, aliniatul 1. „statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei convenției […] convinse de necesitatea de suprimare a cerinței legalizării documentelor întocmite de agenții lor diplomatici și funcționarii consulari, au convenit după cum urmează: […] prezenta convenție se aplică documentelor întocmite de agenții diplomatici și funcționarii consulari ai unei părți contractante, care acționează în calitatea lor oficială și în exercitarea atribuțiilor lor pe teritoriul oricărui stat, și care urmează să își producă efectele:
a) fie pe teritoriul altei părți contractante;
b) fie înaintea unor agenți diplomatici și funcționari consulari ai altei părți contractante, care își exercită atribuțiile pe teritoriul unui stat care nu este parte la prezenta convenție”.
România a aderat la Convenția de la Haga pe 16 martie 2001.