Home Eveniment Un român a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru că a ucis un paznic
Un român a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru că a ucis un paznic

Un român a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru că a ucis un paznic

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Tribunalul din Sevilia a condamnat la 22 ani de închisoare un român, Marius L.C., pentru uciderea agentului de securitate José, Antonio Jiménez Ceferino, în noiembrie 2009, în timpul ce fura cupru dintr-o uzină de panouri fotovoltaice din Machena.

tribunal 2În noiembrie 2009, un grup de persoane a pătruns în uzina de panouri, paznicul fiind luat prin surprindere de agresori.

Oamenii legii nu au reuşit să determine numărul exact al persoanelor care au participat la furt în dimineaţa zilei de 25 noiembrie 2009, dar au fost ideintificaţi doar doi români, ca făcând parte din grup.
Paznicul a fost lovit cu putere cu un obiect ascuţit care i-a fracturat baza craniană şi a penetrat ţesutul cerebral.

Victima a fost spitalizată timp de 40 zile, gravitatea leziunilor provocate ducând în cele din urmă la decesul agentului de securitate.

În noiembrie anul trecut, Marius L.C. şi Adi D. au fost achitaţi, după ce proba ADN găsită pe pantalonii victimei, evidenţă care îi plasa pe cei doi la locul evenimentului, a fost respinsă, la cererea avocatului celor doi acuzaţi.

Avocatul a susţinut lipsa consimţământului pentru recoltarea probelor genetice din partea lui Marius L.C. şi omiterea asigurării de asistenţă juridică și în traducere pentru obţinerea consimţământului în cazul lui Adi D.

Ulterior, Tribunalul Suprem a anulat achitarea celor doi şi a cerut Curţii din Sevilia să dea o nouă decizie care să ia în cosiderare proba ADN colectată la locul crimei.

Judecătorii susţin că lipsa martorilor, neidentificarea celorlalţi participanţi la furt şi refuzul ambilor acuzaţi de a face declaraţii determină ca proba genetică să fie, nu doar cea mai importantă verigă, dar şi unica care certifică participarea lui Marius L.C. la săvârşirea omorului.

Astfel, această probă genetică nu face decât să întărească vinovăţia acuzatului, deoarece românul refuză să facă declaraţii, renunţând astfel la furnizarea unei posibile versiuni exculpatorii care ar putea da o explicaţie a modului în care a ajuns AND- ul pe hainele victimei.

Potrivit noi sentinţe, Marius L.C. a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor şi alţi cinci ani pentru furt, menţinând achitarea celuilalt român.

Tribunalul a stabilit despăgubiri de 160.992 euro pentru părinţii victimei şi 21.448,83 euro pentru societatea comercială prejudicată.

Cei doi români care au ispăşit deja trei ani în închisoare.

Cazul celor doi români achitaţi iniţial de uciderea paznicului a pus în discuţie, în plenul Tribunalului Suprem, dacă este sau nu necesară asistenţa juridică pentru furnizarea consimţământului pentru prelevarea materialului genetic.

Plenul a luat decizia, în acordul din 24 septembrie 2014, că prelevarea de probe pentru efectuarea testului AND cu consimţământul învinuitului necesită asistenţă judiciară, atunci când acuzatul este reţinut.

“Aceasta este o condiție sine qua non (condiție  fără de care nu se poate; indispensabilă, necesară) de valabilitate a procedurii, care nu s-a întâmplat în acest caz”, se semnalează în sentinţa Tribunalului Suprem, adăugând însă că solicitarea de anulare a includerii probelor AND este acceptată numai în faza de instrucţie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII