CCR decide soarta votului prin corespondență
Curtea Constituțională dezbate, miercuri, 18 noiembrie, sesizarea de neconstituționalitate depusă de 50 de deputați și 31 de senatori cu privire la legea votului prin corespondență.
Pe 5 noiembrie 2015, mai mulți deputați și senatori ai ALDE, UDMR, UNPR si PSD au depus la CCR o contestație la legea privind votul prin corespondență, trimisă la promulgare președintelui României cu o zi înainte.
O primă critică din sesizarea de neconstituționalitate este aceea că legea votului prin corespondență este în contradicție cu caracterul direct al votului, «care presupune prezența efectivă a cetățeanului în fața urnelor, în vederea exercitării dreptului la vot, fără intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse».
O alta problemă sesizată în cererea adresată Curții Constituționale este aceea că «votul prin corespondență, așa cum este reglementat pentru cetățenii români domiciliați în afara teritoriului național, instituie în drept și în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetățeni, ceea ce este explicit interzis de art. 16 (1) din Constituție, care prevede că cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminari».
Contestatarii mai atrag atenția asupra faptului că formula votului prin corespondență ridică mari probleme privind posibila fraudare, invocând în acest sens încălcarea Codului bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția.