Home DIASPORA NEWS Comuna Ciocănești – Suceava, locul unde artiștii populari au lăsat adevărate comori naționale
Comuna Ciocănești – Suceava, locul unde artiștii populari au lăsat adevărate comori naționale

Comuna Ciocănești – Suceava, locul unde artiștii populari au lăsat adevărate comori naționale

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Comuna Ciocăneşti, din județul Suceava, este renumită pentru că, deși are doar puțin peste 1500 de locuitori, există peste 300 de case ornamentate cu motive naționale unice în lume și deține în muzeul satului unica colecţie în care sunt prezente ouă încondeiate din toată ţara. Ouăle de Ciocăneşti se disting de restul prin culoarea predominantă, negrul reprezentând eternitatea. Tot aici se desfășoară anual festivalul Ouălor Încondeiate, transmite Agenția de presă „Diaspora Azi”

În afara colecției extraordinare de ouă încondeiate, muzeul mai are o  secțiune cu fotografii vechi care ilustrează frânturi din istoria comunei.

În anii comunismului încondeierea ouălor la Ciocăneşti a intrat în declin, dar a fost reluată după 1990. Astăzi, ouăle încondeiate la Ciocăneşti se regăsesc în aproape toate ţările lumii. Pentru a fi sigure că tradiţia va dăinui, autorităţile locale au înfiinţat o şcoală de încondeiat ouă. La atelierul pot veni inclusiv turiştii aflați în zonă care doresc să înveţe acest meşteşug, vara fiind organizată şi o tabără pentru copii.

Din anul 2013, Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti are şi o colecţie cu o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, o colecţie foarte valoroasă cu peste 1.800 de ouă din toată Bucovina.

”Cel mai vechi ou din expoziţie are peste 100 de ani. Este un ou încondeiat la Coicăneşti cu ceară naturală de albine, scufundat în baia de culoare. Pe acest ou se regăsesc diverse simboluri, ceea ce demonstrează că nu a fost încondeiat la voia întâmplării. Atât pe acest ou cât şi pe multe alte ouă din expoziţie întâlnim linia verticală şi linia orizontală, care reprezintă viaţa, respectiv moartea, spicul de grâu semnifică bogăţia, linia dreaptă simbolizează destinul, linia în dinţi de ferăstrău reprezintă binele şi răul, linia dublă simbolizează eternitatea, pătratul reprezintă inteligenţa, rombul timpul, crucea cele patru anotimpuri, simbolul soarelui, steaua în 8 colţuri, cârja ciobanului. Foarte multe simboluri care se regăsesc pe ouăle încondeiate au legătură cu îndeletnicirea oamenilor din această zonă, creşterea animalelor“, a declarart pentru Agenția de presă „Diaspora Azi”, muzeografa Marilena Niculiţă.

CITEȘTE MAI DEPARTE AICI!

Oferta turistică a Bucovinei, promovată de Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII