Congresul Diasporei: Cine sunt cei patru delegați care vor reprezenta comunitatea românească din Spania
Secretariatul Tehnic al Congresului Românilor de Pretutindeni a anunțat, marți 7 iunie, lista cu cei 46 de reprezentanți ai Diasporei. La acest congres, românii din Spania vor avea patru reprezentanți.
Niculina Saroz, are 31 de ani și este traducător și interpret juridic.
Este din Baia Mare și locuiește de 11 ani în Gijon.
Are propria agenție de traducere și interpretare juridică, și colaborează cu administrația locală din Gijon, pe probleme de integrare socială și emigrație. Niculina Saroz participă activ la implementarea și desfășurarea proiectelor pe teme de emigrație, alături de mai multe instituții de profil, din Asturias.
„În următoarea perioadă, și pentru a asigura o reprezentare cât mai eficientă, doresc să realizez un studiu privind principalele probleme cu care se confruntă comunitatea românească din Spania.
Pentru asta, vă invit să trimiteți până la data de 10 iunie, la adresa de e-mail castrumtrad@yahoo.com (cu titlul: CONGRES), principalele două probleme cu care v-ați confruntat și respectivele propuneri pentru soluționarea acestora”, scrie Niculina Saroz pe pagina sa de Facebook.
Daniela Ramona Ene, are 50 de ani și este președinta Asociației de Femei „Rază de soare” din localitatea Alcala de Henares.
S-a născut la Vaslui și locuiește de 15 ani în Alcala de Henares, Comunitatea Madrid.
În prezent, Daniela Ramona Ene lucrează ca menajeră și chiropractician, pe cont propriu.
„Ceea ce m-a determinat să adun semnăturile necesare a fost dorința de a arătă că românii din afara țării sunt mai uniți ca niciodată, suntem o forță de care guvernanții țării ar trebui să țină cont. Suntem ai României și statul român trebuie să aibă grijă de cetățenii lui”, a declarat Daniela Ramona Ene pentru Inforoes.
„Sper ca la acest Congres să găsim soluții pentru problemele românilor din afara țării, sper că se va produce o schimbare în ceea ce privește atitudinea și mentalitatea, pentru că felul în care trăim depinde de alegerile pe care le facem”, a mai adăugat Daniela Ene.
Daniel Tecu, are 50 de ani, și este președintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).
Este stabilit de 20 de ani în localitatea madrilenă Coslada și a participat la numeroase acţiuni caritabile în România, Bolivia, Argentina, Namibia, Rwanda, Congo, Botswana şi Uganda.
„ Sunt unul dintre cei care au semnat acea scrisoare în care se vorbea despre faptul că acest congres ar trebui să fie organizat de români și nu de Statul Român. Îmi susțin această idee, și cred că așa ar fi fost cel mai bine. Totuși, am hotărât să merg la acest eveniment pentru că asta fac din momentul în care am decis să lucrez pentru românii din afara țării. De fiecare dată când s-a organizat ceva benefic pentru românii din diaspora, eu am pus umărul. Este un început. Pare firav numărul celor care au fost validați și nu este, nici pe departe, reprezentativ. Sunt foarte mulți români capabili în diaspora, cu experiență în a lucra cu oamenii, sper ca la următorul Congres să se prezinte într-un număr mult mai mare. Mă bucur să văd pe această listă oameni vechi care știu că lucrează cu diaspora de mai mult timp și au făcut proiecte frumoase, însă mă bucur și mai mult să văd oameni noi. Poate sunt oameni despre care nimeni nu a auzit, dar important este faptul că aceștia doresc să facă ceva, să schimbe ceva. Sunt nerăbdător să-i cunosc și să colaborăm ”, a declarat pentru Inforoes, Daniel Tecu.
Manuel Gabriel Păduraru Ionete, are 36 de ani și este primul român care a ajuns în Consiliul Local al orașului Castellon de la Plana, în urma alegerilor locale din Spania, care au avut loc la 24 mai 2015.
Locuiește din 2005 în orașul Castellon de la Plana și este din Găiești, Argeș.
„Am început să strâng semnăturile după ce am constat că nimeni, din zona mea, nu dorea să ne reprezinte. Avem nevoie de o schimbare și dacă nu luăm atitudine, acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat pentru Inforoes, Manuel Gabriel Păduraru Ionete.
„Sper, ca toți cei care se răgăsesc pe listă să fie deschiși și cooperanți și astfel să ne transformăm în vocea Diasporei. Avem multe probleme, probleme pe care doar cei care locuiesc în străinătae le cunosc. Faptul că ne dau bani pentru proiecte culturale e foarte bine, dar avem nevoie și de alte forme de ajutor din partea Statului Român. Cred că trebuie să punem punct indiferenței cu care este tratată Diaspora, e nevoie de o analiză reală a situției în care se află românii din afara granițelor, analiză care să genereze soluții”, a mai spus Manuel Gabriel Păduraru Ionete.
FOTO: Ana Oancea