Congresul Românilor de Pretutindeni, modificarea Metodologiei. Noile condiții de participare

„În ședința comună a comisiilor parlamentare pentru românii de pretutindeni din Senat și Camera Deputaților, s-a stabilit ca Metodologia să fie armonizată în beneficiul românilor din diaspora, cu privire la organizarea și participarea la Congresul Românilor de Pretutindeni.

congresul românilor de pretutindeni

Au fost verificate toate elementele necesare care pot veni în beneficiul organizării acestui Congres, înaintate în ședința comisiilor parlamentare, dezbătute, supuse la vot și votate în majoritate următoarele propuneri de modificare a Metodologiei cu privire la:

  1. Lista semnăturilor de susținere a delegaților: S-a trecut de la condiția ca în fiecare tara, de a avea liste cu minimum 250 de semnături pentru fiecare delegat, ceea ce presupune în continuare ca o persoana care va susține un delegat, nu are dreptul să susțină al delegat.
  2. Termenul de trimitere a listelor de semnături, astfel că noul termen de trimitere a listelor de semnături este de până la 29 mai a.c.
  3. Înregistrarea, verificarea și validarea semnăturilor se va efectua în perioada 30 mai – 05 iunie a.c.
  4. Informarea și trimiterea de invitații delegaților la Congres se va efectua intre 06-10 iunie a.c.
  5. Lista delegaților va fi publicata până la data de 15 iunie a.c.
  6. Pentru cetățenii români care trăiesc în diaspora, în sensul articolului 1, alin. (2) punctul b) românii emigrați, care au cetățenia română, cu domiciliul si/sau reședința în străinătate care se află în afara teritoriului României, se acceptă și alte documente oficiale(in state în care nu exista un permis de rezidenta) care atestă șederea pe teritoriul tarii respective, aceleași care sunt luate în considerare ca și în cazul votului prin corespondenta.

Evident, în cazul românilor din comunitățile istorice, așa cum este precizat in temeiul Legii nr 299/2007, art. 1, alin (2), punctul b), „persoanele aparținând minorităților naționale, minorităților lingvistice sau grupurilor etnice autohtone existente în statele din vecinătatea României, indiferent de etnonimul folosit”, aceștia, nedeținând cetățenia română, susținătorii(romani de pretutindeni) delegaților vor scrie pe listele susținătorilor numai seria și/sau numărul documentului care atesta cetățenia în statul respectiv.

Așadar, comisiile parlamentare pentru românii de pretutindeni au depus toate eforturile necesare pentru buna organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, reducând la jumătate numărul de semnături pentru delegați, prelungind perioada de strângere a semnăturilor și data trimiterii acestora ținând cont de solicitările primite în ultimele zile, așa cum este firesc să se întâmple.

Fac precizarea că în data de 11.05.2016, la ora 10:00, a fost convocată ședința săptămânală a Secretariatului Congresului, care va lua act de modificările aduse la Metodologie, ședință în care vor fi clarificate și alte aspecte procedurale care, ulterior vor fi comunicate.

 Deputat Aurelian Mihai, Secretariatul Tehnic pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni”

SURSA- Notă de presă