Europa, invadată de euro falși! Vezi cum poți recunoaște banii contrafăcuți

Banca Centrală Europeană a anunţat într-un comunicat oficial că „ sute de mii de bancnote de euro false au fost scoase din circulaţie, dar multe mai sunt încă pe piață, majoritatea banilor falşi fiind bancnote de 20 de euro şi de 50 de euro”.

bancnote euro

„Numai în primul semestru din 2015 au fost retrase de pe piață aproximativ 454.000 de bancnote contrafăcute. Volumul bancnotelor contrafăcute e în acest moment destul de scăzut, raportat la numărul bancnotelor autentice, de peste 17 miliarde. Comparativ cu semestrul II din 2014, proporţia de bancnote de 20 de euro contrafăcute a scăzut uşor, iar cea de 50 de euro a crescut. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 86% din numărul total al bancnotelor contrafăcute. Cele mai multe (97,9%) au fost identificate în ţări din zona euro şi doar aproximativ 1,6% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro şi mai puţin de 0,5% din alte regiuni ale lumii”, se arată în comunicat.

Băncile din zona euro recomandă oamenilor să fie foarte atenţi la bancnotele euro primite. Bancnotele autentice pot fi recunoscute cu uşurinţă utilizând metoda simplă „atinge, priveşte, înclină”, prezentată pe paginile referitoare la euro de pe site-urile băncilor naţionale.

Dacă primiţi o bancnotă suspectă, o puteţi verifica prin comparaţia directă cu o bancnotă despre care se ştie că e autentică. Dacă suspiciunea e una reală, trebuie să contactaţi de urgenţă organele de poliţie, în funcţie de practica naţională.

Care sunt elementele de securitate?

Numeroase semne de securitate au fost încorporate în bancnota monedei europene.

Ele permit recunoașterea imediată a bancnotei autentice față de una falsificată.

1. Semnătura

Bancnotele de euro poartă semnatura lui Willem F. Duisenberg, primul președinte al Băncii Centrale Europene , sau pe aceea a lui Jean-Claude Trichet, care i-a succedat la 1 noiembrie 2003. Bancnotele care poartă una dintre cele doua semnături sunt valide.

semnatura

2. Hârtia

Hârtia din care sunt fabricate bancnotele este 100% din bumbac, astfel că textura este fermă, cu sonoritate puternică. O bancnota moale sau ceroasă este deci contrafacută.

3. Banda holografică (față)

Dacă înclini o bancnota de 5, 10 sau 20 euro, vei putea zări pe bandă holografică valoarea bancnotei în cifre și simbolul euro (€).

5 euro

4. Banda holografică (verso)

Dacă înclini spatele bancnotei de 5, 10 sau 20 euro, va apareă o bandă aurită. Pe această banda se zăresc valoarea biletului și simbolul euro.
20 de euro

5. Culoarea

Când pui în lumină o bancnotă de 50, 100, 200 sau 500 euro, culoarea cifrelor care reprezintă valoarea bancnotei se transformă din mov în verde sau maro.

100 euro

6. Firul de securitate

Dacă ții o bancnotă cu fața spre lumină, va ieși în evidență firul de securitate, sub forma unei benzi fine și întunecate. Acest fir este încorporat în grosimea bancnotei.

200 de euro 2

7. Lampa UV

Sub lampa UV, ies în evidență mai multe caracteristici: hârtia nu are culoare, fibrele ies în roșu, verde și bleu, drapelul Uniunii Europene apare cu verde, semnătura este verde.

50 de euro

8. Litera care precede numărul de serie

Banca centrală care a emis bancnota este inscripționată simbolic printr-o litera ce precede numărul de serie. În acest caz, litera «X» indica faptul că bancnota a fost imprimată de banca Germaniei. Alte coduri: U pentru Franța, Y pentru Grecia, N pentru Austria, V pentru Spania, S pentru Italia, Z pentru Belgia.

numar