Festivalul de Folclor Internațional „SE ÎNTÂLNEȘTE DOR CU DOR” – un succes

Peste 800 de români au participat sâmbătă, 19 septembrie și duminică, 20 septembrie, la Festivalul de Folclor Internațional „SE ÎNTÂLNEȘTE DOR CU DOR”, organizat de Federaţia Asociaţiilor de Români din Spania (FEDROM).
Evenimentul coordonat de Ica Tomi, vicepreședintele FEDROM, a fost găzduit de Centrul Cultural La Jaramilla, Coslada, provincia Madrid.

foto 1

La inaugurare au participat ambasadorul României în Regatul Spaniei, Ion Vîlcu, Manuel Marin, consilier cultural de educație și participare cetățenească la primăria Coslada și Miguel Fonda Ștefănescu, președintele FEDROM.

Invitați speciali au fost maestrul Ion Crețeanu, membru al Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România și Domnica Dologa, cântăreață de muzică populară din zona Bistrița-Năsăud, cu o importantă carieră artistică.

Maestrul Ion Crețeanu este unul dintre ultimii 20 de cobzari autentici din România și a fost declarat de UNESCO un „tezaur uman viu”.

cobzar

Alături de cei doi artiști consacrați, au evoluat: Grupul Mystic Madrid (Ionuț Tomoioagă și Marius Țugurlan), Nicolae Petriman, un maestru al taragotului, Nelu Boboilă, cu un repertoriu din Ardeal și Compania de Folclor „Balcan”, împreună cu grupul bulgăresc de folclor Trio Triada.

Grupul artistic de copii ai asociației „ProVitaLex” a interpretat o suită de dansuri populare, avându-i ca solişti pe Monica și Andres Popa-mamă și fiu.

pro vita lex

 

Valentina Florea și Carolina Gonzalez, de la grupul „Sal y pimienta”, au dansat sevillana „La boda de Luis Alfonso”. Formația artistică a Asociației „Dor Român”, din Arganda del Rey, a interepretat o suită de dansuri românești, sub coordonarea solistului Macedon Botârlă.

„Ballet Ecuadoriano Renacer” a prezentat un program inspirat din cultura tradițională ecuadoriană.
Evenimentul a găzduit și o expoziție unde cinci românce și-au expus creațiile din colecțiile personale: Eugenia Mateescu și Ica Tomi (artizanat), Ica Oniga (pictură), Elena Ninerică (artă decorativă) și Nicoleta Kirilă Minca (ceramică și pictură).

foto 4

Interpreta de muzică populară Domnica Dologa a fost impresionată de publicul prezent în număr atât de mare la spectacol: „Publicul a fost minunat. Deși nu sunt prima oară în Spania, descopăr de fiecare dată, atunci când cânt pentru români, oameni iubitori de tradiții și vă mărturisesc cu bucurie în suflet că în aceste seri i-am simțit mai aproape ca niciodată. Le mulțumesc celor de la FEDROM pentru invitație și în special Icăi Tomi care mi-a dat posibilitatea să le dăruiesc românilor de aici frânturi din bogatul folclor românesc. Voi veni cu drag să cânt pentru români de fiecare dată când voi fi invitată”.

domnica doloaga

Maestrul cobzar Ion Crețeanu a mărturisit că a fost un eveniment special: „Vreau să vă mărturisesc ceva impresionant: cobza mea nu a cântat pentru oameni, a cântat pentru suflete. Sunt copleșit să văd atâția oameni dornici de frumos. Mulțumesc FEDROM-ului pentru că a organizat acest eveniment și mă simt onorat că am fost invitat să particip. De-a lungul carierei mele am întâlnit mulți oameni, dar rar mi-a fost dat să întâlnesc atâta sete de tradiții. Sublim, nu am cuvinte să descriu acest minunat public pentru care am cântat la Coslada”.

foto 5

Miguel Fonda Ștefănescu, președintele FEDROM a declarat că federația își propune ca alături de asociațiile componente să îndeplinească principalul său obiectiv, „frânturi de suflet și simțire românească, atât pentru romanii din Diaspora, minoritățile etnice și românii din comunitățile istorice romanești”.

foto 2

„Cred că am reușit cu acest festival să îndeplinim parte din obiectivul nostru. Nu ne vom opri aici. Succesul acestui eveniment ne-a impulsionat ca și pe viitor să organizăm manifestări prin care să le reamintim românilor bogăția folclorului românesc și a tradițiilor noastre. Le mulțumesc tuturor celor care au participat la festival și mă bucur că munca noastră a fost răsplătită de bucuria spectatorilor cu ropote de aplauze”, a mai adăugat Miguel Fonda Ștefănescu.

Ica Tomi, vicepreședinte FEDROM și coordonatoarea festivalului ne-a vorbit despre munca titanică care stă în spatele organizării unui astfel de eveniment: „Organizarea unui astfel de eveniment presupune o muncă istovitoare, dar când am văzut cum s-au ridicat românii din sală, când le-am văzut lacrimile de bucurie și de emoții profunde auzind cântecul lui Gheorghe Zamfir interpretat de doi ecuadorieni, zâmbetele de fericire și bucuria de a fi împreună, am zis că a meritat tot efortul. Mărturisesc că am trăit intens atât muzica populară cât și bucuria românilor fericiți. Despre obiectivele mele? Vreau să ofer fiecărui artist român din Spania posibilitatea de a ajunge acolo unde îi e locul: alături de public. La FEDROM mereu încercăm sa cream punți de legătură cu România, de aceea în cele două zile de spectacol au urcat pe scenă atât grupuri și interpreți de aici, din Spania, care sunt foarte talentați și merită pe deplin sa fie promovați, cât și interpreți consacrați din România. Îmi doresc să reușesc ca fiecare crâmpei de România din Spania să ajungă la sufletele românilor însetați de frumos”.

Foto: FEDROM