Interlopului Ion Clămparu, zis și „Cabeza de cerdo”, i-a fost redusă pedeapsa

„Vă rog sa-mi aprobați contestația… Singura persoană condamnată sunt eu, am doi copii, regret enorm, sunt bolnav” cu această declarație a încercat să-i înduplece pe magistrați, Ion Clămparu , unul din cei mai periculoşi lideri interlopi români, în speranța că-i va fi redusă pedeapsa.

Clămparu

Și a funcționat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, vineri 11 martie, că perioadele în care Ioan Clămparu, unul din cei mai periculoși interlopi din România, le-a petrecut în detenție în alte state, să fie reduse din pedeapsa finală.

Astfel interlopul va executa cu cinci ani mai puțin din pedeapsa inițială de 20 de ani.

«Se admite contestația formulată de Ioan Clămparu, desființează sentința și rejudecând deduce din pedeapsa recunoscută prin sentința penală nr. 124/2014 a Curții de Apel Bacău după cum urmează: 30.10.2001 – 01.02.2001, 02.02.2001 – 18.05.2001, 22.09.2011 – 23.09.2011, 24.09.2011 – 28.06.2012, 29.06.2012 – 11.03.2016», au anunțat judecătorii instanței supreme.

Ioan Clămparu, considerat a fi unul din cei mai periculoși lideri interlopi, a fost adus în România, în luna aprilie a anului trecut, după condamnarea definitivă, în Spania, la 20 de ani de închisoare, având şi o pedeapsă de 13 ani închisoare dispusă în 2011, de instanță supremă.

Inițial a fost condamnat, în Spania, la 30 de ani de închisoare pentru proxenetism – pedeapsa maximă solicitată de procurori – de o instanță din Madrid, însă avocații interlopului au atacat decizia și au obținut o pedeapsă cu zece ani mai mică, Clămparu având o condamnare și în România, pentru fapte similare, de 13 ani de detenție.

Clămparu a fost condamnat pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi întreruperea cursului sarcinii.

În februarie 2011, Ioan Clămparu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în lipsă, la 13 ani de detenție.

În septembrie 2011, Ioan Clămparu a fost prins în Spania, în condițiile în care era căutat de autoritățile judiciare române de opt ani. Liderul interlop, deferit justiției în lipsă de către Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT), a intrat atunci în custodia autorităților din Madrid, după ce a fost prins în urma unei ample acțiuni de filaj.

Grupul condus de Ioan Clămparu a strâns, din activităţi de crimă organizată, sume totalizând milioane de dolari, bani folosiţi şi pentru a determina stoparea amplei anchete declanşate împotriva reţelei de crimă organizată coordonată de el, se arăta în rechizitoriul DIICOT.

Ioan Clămparu – considerat a fi unul din cei mai periculoși lideri mafioți – s-a aflat pe lista celor mai căutați 26 de infractori din lume, fiind bănuit că ar avea legături cu cluburi şi hoteluri din Marea Britanie. El era acuzat că a obligat mii de femei să se prostitueze în Spania.