Interviu cu Aurelian Mihai, deputat de Diaspora: „Guvernul Ponta trebuie să cadă. Nu are legitimitate morală în fața națiunii”
Deputatul de Diaspora, Aurelian Mihai, s-a alăturat, luni, 2 februarie, grupului PNL din Camera Deputaților, unde va activa ca independent. Într-un interviu acordat Inforoes, Aurelian Mihai spune că nu își dorește funcții în cazul formării unui guvern liberal, dar nu exclude ca pe viitor să devină membru PNL.
El mai este de părere că actualul guvern trebuie să cadă, din cauză că nu mai are legitimitate morală în fața electoratului.
Ați fost invitat în grupul liberalilor pentru a susține crearea unei noi majorități parlamentare în vederea depunerii unei moțiuni de cenzură pentru demiterea guvernului Ponta? Ce ar conține o viitoare moțiune de cenzură?
«Bună ziua, salut pe această cale cititorii Inforoes, iar cu privire la invitația dumneavoastră, în parte este corectă, dar doresc să aduc completarea cu privire la faptul că a primat mai mult faptul că noul PNL este un proiect serios, un proiect politic gândit în beneficiul României.
Moțiunea de cenzură, așa cum știm, este reprezentată de votul în Parlament cu privire la încrederea acordată Guvernului. Nu exista încă un astfel de text, nu am discutat nici un cuvânt cu privire la un astfel de subiect.»
Vi s-a propus să ocupați o funcție într-un viitor guvern liberal? De ce credeți că ar trebui să cadă guvernul PSD?
«Declin de principiu orice discuție cu privire la viitoare funcții. În perioada grevei foamei am trăit un moment sau câteva destul de serioase cu privire la sănătate, viitor, mi-am dat seama că viața este scurtă pentru a căuta foloase materiale, funcții, însă cu privire la un viitor guvern liberal, orice discuție am avut, își are rolul și rostul său în timp.
Mai degrabă, personal, aș miza pe capacitatea și a altor romani care trăiesc în diaspora, poate mult mai bine pregătiți decât mine pentru a face față provocărilor de natura administrativă. Am fost trimis de alegători în Legislativ, rămân aici atâta vreme cât simt că pot face ceva serios și benefic pentru cetățeni.
Actualul Guvern trebuie să cadă, pentru că nu are legitimitate morală în fata națiunii și a partenerilor politici externi. Nimeni nu are garanția că peste o lună de exemplu, cel care a pierdut încrederea electoratului, va mai rămâne în funcție, iar din acest motiv, orice alt stat, investitor, privește cu neîncredere țara noastră. Din păcate, această atitudine va aduce multe deservicii romanilor și României!»
Ludovic Orban a spus că veți activa ca independent în cadrul grupului PNL din Camera deputaților. Vă gândiți să vă înscrieți în acest partid?
«Este adevărat, voi activa ca independent, însă dacă experiența mea va conta în rândurile formațiunii și numai după ce mă voi convinge că pot fi util politic mai mult decât în Parlament, abia atunci voi lua și decizia de a mă înscrie în partid. »
Ați primit propuneri de afiliere și din partea puterii (PSD, PC-PLR)?
«La vremea respectivă, am primit mai multe invitații la dialog din partea multor formațiuni, însă, dezamăgirea și lipsa de perspective pentru românii din diaspora, evenimentele din 2 și 16 noiembrie mi-au întărit convingerea că liderii unor partide greșesc inclusiv față de militanții acestor partide. Am multe cunoștințe în toate formațiunile politice, oameni corecți care plătesc nesăbuința liderilor acestor formațiuni, oameni ca și noi, din diaspora, care trebuie să răspundă în fața cetățenilor pentru greșeli care nu sunt ale lor.
Din păcate, Bucureștiul de multe ori întrece măsura în raport cu organizațiile de partid din diaspora, iar respectul nu exista decât într-un singur sens.»
Când ați decis să vă alăturați PNL și ce v-a determinat să alegeți „calea liberală”?
«PNL a marcat, să spunem, drumul meu politic din momentul în care a depus moțiunea simplă pe diaspora, prima astfel de moțiune, lucru care mi-a dat de înțeles că intențiile sunt foarte corecte. A urmat o perioadă în care am studiat noul proiect, vacanta parlamentară și iată-ne în 2015.
Totuși, PNL este mai mult decât o emblemă în viața politică din România.»
A consemnat Violeta Niculescu
Foarte interesant, deși scurt interviu, întrebări clare și directe