Home ALEGERI PARLAMENTARE Legea votului prin corespondență modificată pe ultima sută de metri
Legea votului prin corespondență modificată pe ultima sută de metri

Legea votului prin corespondență modificată pe ultima sută de metri

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Legea alegerilor parlamentare va fi modificată printr-o Ordonanţă de urgenţă, iar proiectul va fi pus în dezbatere publică până la mijlocul lunii august, a anunțat Prim-ministrul Dacian Cioloş, miercuri,  27 iulie, într-o ședință a executivului de la București.

legea votului prin corespondență

Documentul va avea noi prevederi legate de modul în care vor putea vota românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

”Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenţia noastră de a modifica legea alegerilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, partea din lege care vizează alegerile în străinătate. Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări şi de a elimina posibiltatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate”, a spus  Dacian Cioloş la începutul şedinţei de guvern.

”Cu toate eforturile care au fost făcute, în momentul de faţă, undeva peste 3500 de români din străinătate s-au înscris în registrul electoral pentru diferite motive care nu ţin doar de faptul că n-au avut cunoştinţă de această posibiltate. Ţinând cont de aceste lucruri, dar şi de constatarea că legea are câteva deficienţe pentru că nu ia în calcul ce se întâmplă dacă numărul de cetăţeni înscrişi în registrul electoral este este foarte mic, deci în ce fel punem în aplicare aceste facilităţi pentru ca asta am înţeles că era obiectivul acestei legi, de a crea facilităţi noi pentru votul românilor din străinătate”, a afirmat Cioloş, adăugând că aşa cum sunt formulate lucrurile în momentul de faţă, cu acet număr foarte mic înscris în registrul electoral riscăm să existe ”chiar restricţii mai mari decât în anii trecuţi pentru votul din străinătate.

Premierul i-a cerut ministrului delegat pentru relaţii cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, ca în coordonare cu ministerul de Externe, cu Cancelaria prim-ministrului şi cu Autoritatea Electorală Permanentă să se gândească la un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să fie clarificate aceste lucruri şi să fie precizate mai bine condiţiile prin care se poate vota în străunătate, păstrând ”spiritul legii, aşa cum a fost decisă de Parlament”.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII