Marea Repatriere a diasporei a început, dar în… linişte
Marea repatriere a început. În linişte, românii din străinătate, cei învinşi de criza din Italia sau din Spania, se întorc în ţara de unde au plecat tot din cauza crizei.
Apar primele semne importante: Vasile Şalaru, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, a declarat că numărul copiilor care se întorc acasă pentru a urma şcoala aici a crescut cu 30%. Cei mai mulţi, conform lui Vasile Şalaru, vin din Italia (4.153 elevi) şi Spania (1.857).
În total în actualul an şcolar s-au întors în ţară la studii 6.781 elevi. O enormitate. Copiii sunt semnul stabilităţii. Părinţii îi iau din ţară ultimii, după ce îşi aranjează o locuinţă şi un loc stabil de muncă. Decizia de întoarcere acasă este, de asemenea, luată în primul rând în funcţie de copii, nu este uşor să-i muţi la o vârstă şcolară dintr-o ţară în alta, ca pe popice. Doar dacă situaţia este critică, părinţii decid să se întoarcă acasă şi aduc copiii înapoi în România. Mulţi copii sunt născuţi în străinătate şi le este cu atât mai dificil să o ia de la capăt într-o ţară pentru ei necunoscută.
Un număr de aproape 7.000 de copii întorşi acasă înseamnă peste 10.000 de adulţi repatriaţi împreună cu ei.
Principala problemă a copiilor care se întorc este faptul că mulţi dintre ei nu cunosc bine limba română. În ciuda eforturilor depuse de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, împreună cu Institutul Limbii Române şi Ministerul Educaţiei, în ciuda banilor din ce în ce mai mulţi alocaţi cursurilor LCCR, adică Limba, Cultura şi Civilizaţia Românească, mulţi dintre acei copii care se întorc au probleme cu limba română.
Având în vedere inerţia mare a sistemului, aceste cursuri din străinătate sunt mai degrabă inutile, nu ajung la copiii care au nevoie, iar nivelul este mai degrabă amatoristic. Selecţia cadrelor didactice lasă mult de dorit, mai ales la capitolul transparenţă . Banii pentru cursurile de limba română au devenit un fel de subvenţie pentru tot felul de asociaţii şi pentru doamne care nu au altceva mai bun de făcut.