La mulți ani, Majestate! Regele Spaniei, Felipe VI împlinește 50 de ani.
Felipe al VI-lea, Regele Spaniei împlinește, marți 30 ianuarie, 50 de ani.
Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia s-a născut la Madrid, la 30 ianuarie 1968 și este al treilea copil al regelui Juan Carlos și al reginei Sofia.
Are două surori mai mari, Infanta Elena și Infanta Cristina.
A fost botezat de arhiepiscopul Madridului, Casimiro Morcillo González, și a primit numele Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos (în cinstea lui Filip al V-lea, primul Bourbon care a domnit în Spania, a bunicilor lui, Infantele Juan, Conte de Barcelona și Paul I al Greciei și a străbunicului său, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei), particula Todos los Santos fiind adăugată prin tradiție membrilor casei regale spaniole.
La naștere, Felipe a primit titlul de Infante, chiar dacă la vremea respectivă tatăl său nu era rege.
Nașii săi au fost bunicul patern, Infantele Juan, Conte de Barcelona, și străbunica sa, regina Victoria Eugenia.
Felipe a urmat învățământul obligatoriu la Madrid, apoi a studiat un an la un liceu din Ontario, Canada, după care a urmat cursurile Universității Autonome din Madrid, unde a obținut o diplomă în drept. A făcut de asemenea câteva cursuri de economie și un master în relații internaționale la Universitatea Georgetown, SUA, unde l-a avut coleg pe vărul său din Grecia, Prințul Pavlos.
Felipe vorbește spaniola, catalana, franceza, engleza și puțină greacă.
La 22 mai 2004, Felipe s-a căsătorit cu jurnalista de televiziune Letizia Ortiz. Cuplul are două fete: Infanta Leonor de Todos los Santos a Spaniei, născută la 31 octombrie 2005 și Infanta Sofía de Todos los Santos a Spaniei, născută la 29 aprilie 2007.
La 19 iunie 2014, regele Juan Carlos I al Spaniei a abdicat în favoarea lui Felipe, care a fost înscăunat rege al Spaniei în aceeași zi.
După urcarea la tron, acesta a devenit cel mai tânăr monarh al Europei, fiind cu nouă luni mai tânăr decât regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos.
Ca rege, Felipe are puteri politice limitate, Constituția din 1978 arătând că monarhul “arbitrează și mediază funcționarea instituțiilor”.
De departe cea mai gravă problemă cu care s-a confruntat monarhul este criza catalană, care a debutat în octombrie anul trecut, atunci când liderii provinciei au organizat un referendum pentru independenţă, în pofida interdicţiei Curţii Constituţionale.
SURSA: Wikipedia