Partidul Popular a câştigat scrutinul legislativ din Spania, dar nu are majoritate parlamentară

Partidul Popular (centru-dreapta), al premierului Mariano Rajoy, se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Spania, cu 26,8%, fiind urmat de formaţiunea antiausteritate Podemos (stânga), cu 21,7%, şi de Partidul Socialist, cu 20,5%, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne.

Spania

Conform unui sondaj comandat de Radio-Televiziunea Spaniolă (RTVE), Partidul Popular va obţine 26,8% din voturi, formaţiunea anticapitalistă Podemos 21,7%, iar Partidul Socialist (PSOE, stânga) 20,5%. Formaţiunea Ciudadanos (centru-dreapta) este creditată cu 15,2%.

Un alt sondaj, difuzat de Atresmedia, susține că Partidul Popular va obține 28% din voturi, Partidul Socialist 21%, Podemos 20%, iar formaţiunea Cetăţeni 14%.

Potrivit exit-poll-urilor citate de Reuters, conservatorilor lui Mariano Rajoy le-ar lipsi între 52 si 62 de locuri pentru a obține majoritatea în parlamentul de 350 de locuri, ceea ce însemnă ca vor trebui să între în alianță cu un alt partid pentru a guverna în următorii patru ani.

Socialiștii vor obține 79-85 de locuri în parlamentul spaniol, Podemos între 70 si 80 de locuri, iar Ciudadanos între 46 si 50 de locuri, informează exit-poll-urile citate de Reuters.

Deși a fost votat de mai puțin spanioli, PSOE, condus de Pedro Sanchez, de 43 de ani, se află încă pe locul al doilea din punctul de vedere al numărului de mandate în parlament, formațiunea fiind avantajată de o lege electorală complexă care dă mai multă greutate regiunilor rurale și micilor provincii în care este mai bine reprezentată.

AFP relatează că numărul celor indeciși a fost unul record, unii ezitând până în fața urnelor în privința votului pe care urmau sa-l acorde.

Partidul Popular va putea conta pe 114-118 locuri, PSOE (socialistii) – 81-85, Podemos – 76-80, iar Ciudadanos – 47-50, potrivit EFE.

Reuters comentează că dacă rezultatele exit-poll-urilor se vor confirma ele ar putea duce la negocieri de câteva săptămâni, întrucât nu se întrevede vreo înțelegere facila între competitorii politici. În plus, constituția spaniolă nu menționează un termen-limita pentru formarea guvernului după alegeri.

Multe rezultate sunt posibile, notează agenția britanică, printre care un pact de centru dreapta între Partidul Popular și Ciudadanos, o alianța de centru-stânga cu participarea PSOE și a Podemos, un guvern minoritar sau noi alegeri.