PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: „Turnurile umane» din Spania
»Castell» se numesc »turnurile umane» construite, de obicei, la festivități anuale din localitățile Cataloniei. Locul tradițional unde se înalță turnurile este piața din fața balconului primăriei. În 2010, turnurile »castell» au fost incluse de UNESCO între Capodoperele Patrimoniului Mondial Imaterial.
Turnurile umane sunt formate de așa-numiții »castelleri», care se poziționează unii pe umerii altora într-o succesiune de peste șase etaje.
Fiecare nivel din »tronc», denumirea dată părții ce se ridică de la al doilea etaj în sus, este formată în general din doi până la cinci bărbați mai puternici care susțin tineri mai ușori, băieți sau fete.
La nivelurile superioare ale turnului, numite »pom de dalt», se află copii. Oricine este primit să formeze fundația turnului — »pinya», notează site-ul UNESCO.
Nivelurile cele mai înalte sunt construite într-un timp cât de scurt posibil pentru a pune o presiune minimă pe susținătorii de jos, care poartă cea mai grea povară a turnului. Demontarea »castelului», realizată în aplauzele mulțimii, este adesea etapa cea mai riscantă. De la început și până la final, procesul se desfășoară pe acordurile muzicii tradiționale — »Toc de Castells» — ce stabilește ritmul construcției.
Fiecare grup care participă la construirea de turnuri poate fi identificat prin costumul special, ce cuprinde de obicei pantaloni albi, o cămașă colorată cu emblema echipei și brâul care protejează spatele — »faixa».
Lungimea brâului poate varia de la 1,5 la 12 m, această centură fiind mai scurtă pentru cei de la etajele de sus ale turnului. Participanții sunt de obicei desculți pentru a minimiza rănirea celorlalți în timpul urcării și totodată pentru a simți balansul construcției.
Tradiția construirii turnurilor umane își are originile în reprezentațiile »Ball dels Valencians» din Valls, în apropierea orașului Tarragona.
Prima mențiune documentară a acestui obicei datează din 1712.
În cursul secolului al XVIII-lea, a urmat o răspândire a acestei practici de sărbătoare și în alte localități și orașe din zonă.
În timp ce în Catalonia, obiceiul Ball dels Valencians s-a concentrat mai mult pe natura acrobatică a construirii turnurilor umane din ce în ce mai înalte, originile mai religioase și alegorice au rămas într-o tradiție similară, numită »muixeranga», din orașul Algemesí, regiunea Valencia.
În noiembrie 2015, un grup de castelleri a reușit să atingă recordul de zece etaje pentru un turn uman, în orașul Terrassa, de lângă Barcelona.