PNL nu își asumă protestele din diaspora pentru susținerea moțiunii de cenzură. Ionescu: „Nu am organizat noi această manifestare”

Potrivit Ambasadei României din Madrid, duminică, 7 iunie, între orele 12.30 și 14.30 în fața Consulatului Român de la Madrid erau așteptate 20 de persoane pentru un miting de susținere a moțiunii de cenzură a PNL cu privire la votul prin corespondență.

protest 1

Manifestația făcea parte din lanțul de proteste anunțate pentru duminică în toată diaspora și asumate de Partidul Național Liberal.

Însă, președintele PNL Spania, Adrian Pițigoi, s-a abținut să spună cine a organizat protestul de la Madrid, motivând lipsa de timp: „Vă rog să mă scuzați, dar acum nu vă pot răspunde la nici o întrebare. În scurt timp, veți primi un comunicat de presă, în care vă voi da toate detaliile, iar în cazul în care veți mai avea alte întrebări vă voi răspunde cu plăcere.”

Co-președintelui PNL Diaspora, Victor Ionescu, aflat în vizită în Spania, a declarat că PNL nu are nici în clin, nici în mânecă, cu o asemenea acțiune. Pe care el o susține, dar fără să se alăture ca să nu dea conotații politice. Acest lucru se poate observa și de pe pagina sa personală de Facebook unde a publicat fotografii de la toate mini-acțiunile din diaspora, felicitând organizatorii.

„Da, am aflat despre această manifestație și știu că a fost organizată de un ONG de aici (n.red Madrid) și pentru că ei susțin căderea Guvernului Ponta și Legea Votului prin Coresepondență ne alăturăm lor”, a declarat Ionescu.

„Deși mă aflu la Madrid, nu m-am alăturat acestei manifestații tocmai pentru ca acest protest să nu capete o tentă politică. Știu că la această manifestație vor participa și câțiva colegi de ai noștri de aici din Spania, dar mai multe informații nu vă pot oferi deoarece nu am organizat noi această manifestare. Cred că cel mai bine ar fi să luați legătura cu organizatorii și cred, că așa vă vor răspunde la întrebările pe care le aveți”, a mai spus co-președintele PNL Diaspora.

În cele din urmă am aflat că la Madrid situația a stat altfel față de celelalte capitale unde au fost organizate astfel de manifestații.

Legislația spaniolă prevede ca orice manifestație în spații publice, mai mare de 20 de persoane, trebuie anunțată cu minim 10 zile (maxim 30 de zile) înainte, printr-o cerere ce se va depune la Delegacion de Gubierno din teritoriul respectiv, excepție făcând cazurile speciale, cum ar fi vizita unor autorități, a președintelui, etc. (Ley Organica 9/1999).

Delegacion de Gubierno transmite cererea, în 24 de ore, către primăria dint teritoriu, care la rândul său urmează are 72 de ore să transmită organizatorilor răspunsul la cerere.

Pentru manifestațiile de maxim 20 de persoane, legea e un pic mai permisivă, dar dacă se depășeste numărul persoanelor pentru care a fost obținută autorizația, organizatorul poate primi până la 600.000 de euro amendă.

I-am contactat telefonic mai mulți președinți de federații românești din Spania, pentru a-și exprima poziția:

Daniel Țecu – FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa): „Eu am aflat despre această manifestație dar, oficial, nu mi s-a comunicat nimic și nu am primit nici o invitație.

Părerea mea este că nu e momentul organizării unei astel de manifestații, iar dacă vor manifesta pentru votul prin corespondență, normal ar fi să fie sprijinit și votul electronic. Cred că întâi ar trebui definitivată acestă lege și alte componente cum ar fi Registrul Electoral, creșterea numărului de parlamentari pe diaspora și mărirea numărului de secții de votare și apoi să ieșim în stradă.

Cred că 20 de oameni sunt prea puțini, cred că fiecarui român ar trebui să i se dea dreptul de a ieși în strada și de a-și susține drepturile”

protest 2

Gabriela Stan – FARA (Federația Asociaţiilor de Români din Andaluzia): „Acum aud pentru prima dată de asta. Noi nu am primit nimic. Ce cred eu despre asta? E clar că e o acțiune pe linie de partid.

Nici PSD-ul, nici PNL-ul nu cred că veghează interesele românilor de pretutindeni. Ei nu vor o lege pentru votul prin corespondență, ei își vor propria lege pentru ca apoi să se bată cu pumnul în piept spunând că uite ce am făcut noi pentru români.
Ei vor să fie vedete, nu-i interesează de ce ni se întâmplă nouă. Cât despre această manifestație cu 20 de persoane, ei nu se duc acolo să manifesteze pentru români, ei se duc să-și susțină propria lege.

Că eu altă explicație nu găsesc la faptul că fac un protest pentru români la care participă 20 de persoane. Sunt indignată ca președinte de federație, dar ca român mă doare.”

Miguel Fonda – FEDROM (Federația Asociațiilor de Români din Spania): „Nu știu nimic despre această manifestație, iar eu am participat la întânlirea pe care au avut-o PNL Diaspora cu românii din comunitășile de aici (n.red. 6 iunie) .
Da, sunt un pic surprins dar eu cred că nu a fost reavoință din partea lor, faptul că nu au anunțat acest pichet. Mai degrabă îi suspectez de neștiință, nu cred că atunci când au luat această decizie cunoșteau legislația spaniolă. Nu pot spune nimic mai mult pentru că nu știu mai mult”

Ion Bălan – FIADDIE (Federația Internațională pentru Apărarea Drepturilor Imigranților din Europa): „Nu știu nimic de nici o manifestație. Când s-a hotărât asta că eu nu am primit nici o invitație. Dacă e adevărat, mă simt profund jignit ca președinte de federație românească și ca român rezident în Spania să aflu din presă că se organizează un protest pentru susținerea votului prin corespondență la Madird și eu să nu fiu informat în acest sens.

Consider că nu e chiar „ortodox” ca 20 de persoane să se prezinte acolo. De ce nu mi s-a dat și mie, ca român rezident, dreptul să particip la o manifestație care chipurile mă reprezintă. Nu vreau să spun mai multe dar nu e corect, votul prin corespondență e al nostru al tuturor și aveam dreptul să fim informați.”