Poliția din Spania: „Niciun copil sub 12 ani nu ar trebui să aibă telefon mobil”
Esther Arén Vidal, Inspector Șef în cadrul Corpului Național de Poliție din Spania, arată într-un interviu acordat postului de radio Onda Cero riscurile la care se expun minorii din cauză că nu conștientizează pericolele cu care se confruntă pe rețelele de socializare și internet.
Inspectorul este specializat în lupta împotriva fenomenului bullying (hărțuiala în școli) și a delicvenței pe Internet și se ocupă de toate plângerile din acest sector.
În interviul acordat postului de radio, Esther Arén Vidal susține că abuzurile comise în ziua de azi sunt diferite, prin forma în care se comit, față de cele care aveau loc în perioada dinaintea apariței Internetului și a telefoanelor mobile inteligente.
„Mereu ni se spune: chestiunea asta cu hărțuirea nu e ceva nou, mereu s-a întâmplat. NU! Nu este așa, acume o realitate complet distinctă. Înainte, atunci când existau plângeri de hărțuire în școală existau probe, martori. Acum, în schimb, totul se produce pe Internet, cu precădere pe rețelele de socializare”, a spus ea.
„Trebuie să conștientizăm că nu ne confruntăm doar cu cyberbullying (insulte și amenințări pe internet) ci și cu sexting (solicitări și trimiteri de fotografii cu conținut sexual), grooming (adulți care caută prieteni „minori” pentru a intra în posesia de date sau fotografii cu care apoi îi pot seduce sau santaja pentru a obține favoruri sexuale)”, mai spune polițista.
Înainte de 12 ani, fără telefon mobil, până la 16 ani, fără whatsapp
„Dacă-i dai unui copil de 14 ani o mașină, fără ca acesta să aibă carnet, și-l lași să conducă singur, poți fi sigur că acesta va păți ceva. În ziua de astăzi, copiilor mai mici de 14 ani le dăm terminale de ultimă generație pentru a naviga cu toată viteaza prin rețele și spunem că: «știe copilul ce face.» Nu! Copilul este cel care-l folosește, dar nu are nici cea mai mică idee despre ce este vorba și despre pericolele de pe Internet”, susține Vidal.
Ea a mai spus că „specialiștii susțin că niciun copil sub 12 ani nu ar trebui să aibă un telefon mobil și nici conexiune la Internet. Acces la Whatsapp nu ar trebui să aibă până la 16 ani. De altfel, acest lucru îl recomandă chiar aplicația Whatsapp, dar aprope nimeni nu știe asta”.
„O opțiune pentru părinți ar fi să activeze o funcție a telefonului mobil al copilului ca atunci când acesta trimite mesaje pe whatsapp, acestea să fie direcționate automat și către e-mailurile adulților, pentru ca aceștia să-i poată supraveghea mai ușor. Abuzurile și hărțuirile de orice tip ar putea fi mai ușor detectate, iar Poliția ar putea obține mai ușor probe în astfel de cazuri”, recomandă polițista.
Instagram, Twitter… și idolii de pe YouTube
„Am doi copii, un băiat de 10 ani și o fată de 14 ani, nu aveți idee câte învăț de la ei despre locul pe care telefonul mobil îl ocupă în viața adolescenților. Majoritatea nu stau foarte mult pe Facebook sau Tuenti, viața lor este total expusă și gravitează în jurul rețelelor Instagram, Twitter și YouTube”, mărturisește inspectoarea.
„Atenție la persoanele de pe YouTube! În ziua de astăzi, toți copiii le cer părinților căști pentru a asculta postările celor pe care minorii îi consideră adevărați guru ai YouTube. Și am să vă dau exemplul unei discuții pe care am avut-o cu fiica mea despre tauri și coride. Am rămas cu gura căscată în fața argumentelor aduse de copilă, care, după cum mi-a spus chiar ea, proveneau de pe YouTube”.
„De ce fetițele de 10 ani îți fac selfi-uri pentru ca apoi să le posteze pe Instagram, când știm foarte bine că pot fi foarte ușor găsite cu ajutorul geolocalizării?”, se întreabă inspectoarea. „La această vârstă, nicun copil nu e conștient că o dată publicată această fotografie, ai pierdut controlul asupra ei”.
Atenție la fotografii!
Polițista amintește că „unde sunt copii sunt și pedofili”, ei caută fotografii, de exemplu, în mintea lor bolnavă, „pozele publicate de părinți în care apar micuți la plajă”, reprezintă o mare atracție.
„Există anumite semne pe care părinții ar trebui să le recunoască atunci când copiii sunt victima unei hărțuiri la școală. La un moment dat, copilul refuză să mai meargă la școală, se simte rău fizic, nu mai stă pe rețelele de socializare de care înainte nu se dezlipea. Când apar astfel de comportamente din partea adolescenților, părinții ar trebui să-și dea seama că ceva nu este în regulă și să încerce să găsească adevăratul motiv al comportamentului minorului”, recomandă inspectoarea.
Vidal îi îndeamnă atât pe părinți cât și pe copii, să nu treacă cu vederea aceste fapte: „Este un delict, nu un conflict, chiar dacă hărțuitorii au doar 13 ani și nu vor face închisoare, micii infractori vor învăța că faptele lor pot avea consecințe foarte grave”.