Referendumul anticorupție avizat de parlamentari. Cât poate costa şi de unde se vor aloca banii?
Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au dat luni, 13 februarie, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil solicitării președintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiție.
Deputații și senatorii au dat, în unanimitate, aviz favorabil, chiar dacă, avizul lor este doar unul consultativ.
Deocamdată nu a fost stabilită întrebarea la care românii vor fi chemați să răspundă prin DA sau NU, dar președintele a anunțat deja că vrea să consulte ceățenii în privința continuării luptei împotriva corupției și asigurării integrității funcției publice.
De asemenea, șeful statului urmează să stabilească, și care va fi data referendumului.
Toate partidele s-au declarat de acord cu ideea referendumului.
Parlamentarii PNL și USR au afirmat că sunt de acord cu solicitarea președintelui Klaus Iohannis, care este «justificată” și «întemeiată”, în timp ce deputatul UDMR Marton Arpad a susținut că ar trebui să existe mai multe detalii în ceea ce privește întrebarea la care urmează să răspundă românii, în caz contrar s-ar ajunge la „neglijență în serviciu”.
Social-democratul Șerban Nicolae a afirmat că acest demers al șefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuți în bugetul pe 2017.
Cheltuielile totale impuse de organizarea unui referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar în conditţile în care vor fi deschise secţii de vot şi în străinatate cu siguranţă costurile vor creşte, scrie evz.ro
În 2012, „Ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre, a confirmat că Guvernul va cheltui o sumă estimată la acest moment la 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară», titra MEDIAFAX.