Producătorul de film Augustin Almodovar a declarat că își asumă responsabilitatea pentru »toate problemele legate de administrarea» companiei »El Deseo» și pentru crearea în 1991 a unei societăți în care el și regizorul Pedro Almodovar, fratele său mai mare, apar ca împuterniciți și care a fost menționată în așa-numitele »Panama Papers», informează EFE.
„Regret profund daunele suferite de imaginea publică a fratelui meu, provocate numai și numai de lipsa mea de experiență în primii ani ai societății noastre de familie», a susținut el într-un comunicat de presă, precizând că »sarcinile și obligațiile au fost împărțite foarte clar» încă din primul moment în casa de producție cinematografică înființată împreună cu Pedro Almodovar în 1985.
»Eu m-am ocupat de tot ceea ce însemna managementul firmei, iar el s-a consacrat aspectelor de creație», a detaliat el.
»Aș vrea să adaug că înființarea societății din 1991 s-a făcut la recomandarea consilierilor mei în vederea unei posibile extinderi internaționale a companiei noastre», dar »societatea a fost lăsată să moară fără activitate întrucât nu se potrivea cu modul nostru de lucru».
Reiterând că atât el, fratele lui, cât și compania lor »sunt la curent» cu toate obligațiile lor fiscale, Augustin Almodovar a încercat prin afirmațiile sale să-l lase în afara acestui subiect extrem de delicat pe regizorul Pedro Almodovar, preocupat în prezent cu promovarea celui mai recent film al să, »Julieta».
În »Dosarele Panama», cei doi frați Almodovar sunt menționați ca împuternicți, la începutul anilor 1990, ai societății »Glen Valley Corporation», înregistrate în Insulele Virgine Britanice, considerate drept un paradis fiscal de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care a difuzat dezvăluirile bazate pe documentele contabile ale societății panameze de consultanță juridică Mossack Fonseca.
Firma celor doi frați spanioli a fost activă între 22 martie 1991 și 11 noiembrie 1994, iar actele pentru gestionarea ei s-au realizat la sediul din orașul elvețian Geneva al casei de avocatură din Panama.
Cotidianul »ABC» scrie că autoritățile din Spania »analizează în profunzime» cazurile tuturor cetățenilor spanioli menționați în »Dosarele Panama».
Deținerea de societăți în paradisuri fiscale nu reprezintă o ilegalitate în sine, dar fiscul dorește să verifice dacă nu cumva persoanele vizate ar fi comis fraude fiscale cu ajutorul acestora.