Revoluția lui Siegfried Mureșan: „Vom sprijini presa independentă din DIASPORA!”

Mai mulți jurnaliști din diaspora au fost invitați la sediul Parlamentului European din Bruxelles de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP) într-o ”vizită de informare”, în perioada 8 – 10 noiembrie 2016.

 

Pe lângă vizita la sediului Parlamentului European, jurnaliștii au vizitat sediul Partidului Popular European (PPE). Invitați au fost reprezentanți ai principalelor publicații din diaspora, mulți dintre aceștia fiind membri ai Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP) cu sediul la Viena.

Siegfried Mureșan, 35 de ani, născut la Hunedoara, licențiat în Economie, cu un master la Universitatea „Humboldt” din Berlin, are o mare experiență în instituțiile europene. Ales eurodeputat în 2014 pe listele PMP, este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European. Din 2015 este și purtător de cuvânt al Partidului Popular European. Este raportorul Grupului PPE pentru Bugetul Uniunii Europene din 2017, iar în 2018 va fi raportor principal pentru Bugetul UE, prima dată când un român ocupă o asemenea funcție importantă. L-am întrebat dacă din bugetul de aproximativ 150 de miliarde de euro s-ar găsi fonduri pentru sprijinirea presei din diaspora. Ideile sale seamănă cu o autentică revoluție: un politician promite să sprijine concret presa independentă din străinătate, în timp ce curentul majoritar din politică este adeptul sugrumării oricărei voci ieșite din pluton.

Domnule Siegfried Mureșan, care a fost ideea organizării acestei întâlniri?

«Fiecare membru al PE are în fiecare an un contingent de 110 persoane pe care le poate invita la Parlament cu scopul ca acestea să poată cunoaște modul în care funcționează instituțiile europene și în special PE și mie mi s-a părut important să invit anul acesta și un grup de jurnaliști români care activează în afara granițelor țării care furnizează informație românilor care trăiesc în afara României. În același timp am vrut să aud temele care vă preocupă pe dvs. și ca formatori de opinie  și ca reprezentanți ai românilor din afara țării.»

Deși are o importanță strategică, presa din diaspora este subfinanțată, are mari probleme. Este foarte greu, de multe ori oamenii care scriu fac și alte meserii. Cum o puteți sprijini?

«La nivelul UE avem bugete anuale ale UE, dar totul face parte dintr-un cadru bugetar multianual pe șapte ani de zile în cadrul căruia se stabilesc prioritățile strategice. Ne aflăm în momentul de față în cadrul 2014 – 2020.

Când s-au decis prioritățile pentru acest cadru bugetar în anul 2013 s-au stabilit ca priorități arii economice care să ducă la creșterea economică, la crearea de locuri de muncă, inovare, cercetare dezvoltare, politică de infrastructură… Între timp, vedem că mass media liberă, independentă, puternică, pe picioarele ei, nedependentă de interese economice – adesea de interese din afara UE -, esențială pentru salvgardarea valorilor europene, este într-o criză profundă. Este subfinanțată, este cazul presei românești din diaspora, este cazul și a presei românești și de acasă și în vecinătatea UE, în R. Moldova un singur post de TV face profit, restul toate sunt pe pierdere, asta înseamnă că sunt păstrate în viață de interese economice sau politice străine de independența presei.

În acest cadru financiar multianual de 7 ani va fi greu să redefinim prioritățile strategice, trebuie să căutăm anumite linii de finanțare de la care putem spori finanțarea față de dvs., ce putem face este de a finanța proiecte, ce nu se poate este a finanța funcționarea unui ziar, cheltuieli administrative, cheltuieli salariale.

Continuarea interviului o puteți citi AICI !