O româncă, unul dintre cei mai premiați bucătari din Spania
O româncă din Sighetul Marmației, stabilită în Țara Bascilor, este unul dintre cei mai cunoscuți și premiați bucătari din Spania.
Micaela Pop a plecat cu 15 ani în urmă din România și s-a mutat împreună cu familia în Portugalia. Timp de trei ani, Micaela a lucrat mai întâi ca ajutor de bucătar și apoi ca bucătar, în mai multe restaurante unde a descoperit tainele bucătăriei.
După trei ani ea, împreună cu familia, au decis să se mute în Spania, într-o mică localitate din Țara Bascilor, Hondabirria.
Micaela s-a angajat ca bucătar la restaurantul Gran Sol, iar soțul ei lucrează în transporturi.
Românca s-a specializat în bucătăria minimalistă, adică o farfurie în care sunt servite preparate mici, gustoase şi cu un puternic impact vizual, pinchos (gustări) și tapas (aperitive).
De exemplu ea a reinterpretat rețeta de sarmale româneşti şi adaptat-o cerinţelor spaniole, fiind servite cu un sos de dovleac.
Meritele culinare ale Micaelei au fost recunoscute de-a lungul timpului prin numeroasele premii și distincții câștigate în toată Spania:
GIPUZKOA – Campionatul de pintxos (gustări)
2000 – Campion de Gipuzkoa pentru Originalitate
2001 – Campion de Gipuzkoa Originalitate
2003 – Campion de Gipuzkoa Originalitate
2006 – Campionatul Placa de Argint a Pintxos Gipuzkoa.
2007 – Campionatul Placă de argint Gipuzkoa Pintxos
2008 – Campion. Campionat Placă de aur de Gipuzkoa Pintxos
2011 – Campionatul Placa de bronz Pintxos Gipuzkoa
2014 – Campion. Campionat Placă de aur de Gipuzkoa Pintxos
2015 – Campionatul Placa de argint Gipuzkoa Pintxos
Ţara Bascilor – Campionatul de pintxos
2008 – Finalist
2009 – Locul al treilea şi Premiul pentru inovaţie
2010 – Campion
2011 – Finalist
2013 – Campion
Campionatul Spaniei de Tapas (aperitive) și pintxos tradiţionale
A fost finalistă fără întrerupere din 2006 până în 2012, a fost campion al Spaniei în 2006 și 2010, la Pintxo tradiţional.
Campion al Spaniei în 2009, pentru cel mai bun concept de Pintxo
Alte premii:
2007 şi 2009 – Aarhus (Danemarca).
2007 – Premiul Guild Salmon Bidasoa la secțiunea Cea mai bună combinaţie de arome
2008 – Primul concurs internaţional de Nortindal cu Premiul de cerneală calmar
2008 – Campion în Pintxos concurs Bilbao-Bizkaia
2008 – Cook & Fashion Miramar Palace în Donostia-San Sebastián
2008 – Prezentarea la XII Zilele Calahorra Verdura. „legume excelente în bucătărie în miniatură”
2013 – „Picnic” în Cali (Columbia)
2014 – Demonstraţie pintxos în St. Petersburg (Rusia).
Campionatul Spaniei – Pinchos (gustări) medievale
2008 – Campion
2009 – Premiul pentru Originalitate
2010 – Campion
2013 – Campion
2015 – Campion în Hondarribia
Barul Gran Sol a fost selectat printre cele mai bune zece baruri tapas din Spania, în 2005, 2006, 2007 şi 2008.