Spania. Au explodat prețurile la fructe și la legume. Uniunea agricultorilor explică motivul
Prețurile fructelor și al legumelor a atins un nivel fără precedent, în unele cazuri acestea s-au mărit de trei ori. Este cea mai mare creștere din ultimii doi ani, în Spania, informează telemadrid.es.
În Madrid, prețul unui kilogram de dovlecei a ajuns la 5,80 euro, iar fasolea verde se vinde cu 6,80 euro kilogramul.
Uniunea micilor agricultori și crescători de animale din Spania (UPA) apreciază că principalul motiv al acestei creșteri fără precedent este seceta, urmată de inundații și ninsori însoțite de temperaturi foarte scăzute. În unele cazuri prețurile au crescut și cu 145%.
„De exemplu, micii producători vindeau dovleceii cu 1,40 euro kilogramul, acum este 2,49. Vorbim de o majorare de peste 120% a prețului la producător. Un alt exemplu ar putea fi prețul vinetelor. Dacă până acum, le plăteam agricultorilor 0,73 euro pe kilogram, acum le dăm 2,49 de euro pe kilogram, ceea ce înseamnă o creștere de 145%”, spun reprezentanții UPA.
„Vă asigurăm că agricultorii nu se îmbogățesc, încearcă doar să supraviețuiască, din cauză că recoltele au fost compromise. Trebuie să ținem cont și de faptul că prețul pe care consumatorii îl plătesc este prețul magazinelor de desfacere și nu al producătorilor”, a mai precizat UPA.
„Consumatorii spanioli și europeni trebuie să înțeleagă că legumele nu cad din cer. Valurile de frig care au lovit Europa, au dus la diminuarea ritmului de creștere a acestor alimente. Cele mai afectate sunt culturile de roșii, salată, castraveți, ardei, dovlecei și vinete. La bursă au fost înregistrate creșteri ale prețurilor cu o medie de 50%, iar în unele cazuri cu peste 100%”, explică UPA.
Luis Pacheco, președintele Confederației de Comerț din Madrid, crede că, la jumătatea lunii februarie, prețurile la fructe și legume se vor întoarce la normalitate.