Statul nu știe câți studenți români învață în străinătate
Statul român nu știe câți studenți români învață în străinătate. Potrivit unui răspuns al ministrului Pavel Năstase, la o interpelare a deputatului PNL Mara Mareș, aceste date sunt prezentate doar de către Eurostat, scrie libertatea.ro.
Ministerul Educației dă ca exemplu o statistică a Agenției de Statistică din Marea Britanie, potrivit căreia în anul universitar 2015-2016, un număr de 127.400 de tineri din Uniunea Europeană învățau în această țară, iar 7.200 s-au declarat cetățeni români.
Ministerul Educației arată în răspunsul oficial că oficial, în România, erau înregistrați la data de 1 octombrie 2016 un număr de 514.576 de studenți, români și străini, înscriși la cursuri universitare de licență, de master și doctorat, în 78 de universități din 102.
”La nivelul Ministerului Educației nu există o monitorizare a situației studenților români din străinătate, cu excepția celor care pleacă la studii în în baza programelor decooperare bilaterală. Informațiile legate de numărul studenților români care studiază în străinătate se obțin din statisticile Eurostat sau din date statistice prezentate de fiecare țară în parte”, a transmis Ministerul Educației Naționale.
Ministerul dă ca exemplu datele prezentate de Agenția de Statistică din Marea Britanie, potrivit cărora, în anul universitar 2015-2016, un număr de 127.400 de tineri din Uniunea Europeană învățau în această țară, iar 7.200 s-au declarat cetățeni români.
Statul român susține doar cheltuielile de deplasare în străinătate a bursierilor români, care fac cursuri în baza unor acorduri de cooperare bilaterală.
Ministerul Educației are, în schimb, o situație privind cererile de echivalare a studiilor studenților români care au făcut cursuri în străinătate.
Astfel, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, care s-a înființat în 1999, a echivalat până în prezent, potrivit autorităților, un număr de 66.748 de dosare depuse de cetățeni români, pentru studiile efectuate în străinătate, din care 53.291 de dosare au vizat echivalarea de studii preuniversitare, pentru clasele I-X și 12.827 de dosare au vizat studii universitare.
Pentru întocmirea dosarului de de echivare a studiilor, solicitantul trebuie să suporte mai multe cheltuieli, printre care taxa de evaluare a dosarului, de 50 de lei, costurile pentru traducerea legalizată a diplomelor, dar și a foilor matricole.
În ceea ce privește costurile statului pentru echivalarea acestor studii, Ministerul precizează că acestea vizează cheltuieli cu personalul angajat și cheltuieli administrative.