Tocănița românească – vedeta Concursului Internațional de „Cocido”
A doua ediție a Concursului Internațional de „Cocido” din Torreviaja, provincia Alicante, a reunit, sâmbătă, 1 februarie, peste 100 de participanți, care au prezentat diferite variante ale mâncării tradiționale spaniole pe nume „cocido”.
Competiția are patru secțiuni: Cocido con Pelotas (Cocido cu bile), Cocido tradicional en Vega Baja, Cocido Internațional și Cocido Regional.
Secțiunea Cocido Internațional a fost câștigată de românca Gianina Stelian, care a reușit să convingă juriul că această mâncare preparată în stilul tocăniței românești, merită locul întâi.
În afara concursului, românca le-a mai oferit celor prezenți și sarmale și le-a explicat că acesta este un fel de mâncare specific românesc, iar alături de tocăniță ocupă un loc principal în menurile tipice țării noastre.
„Diferența între tocănița romnescă și cea spaniolă se află în condimentele folosite. Multe din ingredientele folosite frecvent în România se găsesc greu în Spania, iar acesta este motivul pentru care diferă gustul”, a precizat Gianina Stelian.
Concursul Internațional de Cocido este organizat de Asociația Gastronomică din Torrevieja în colaborare cu primăria din localitate și are ca scop promovarea și conservarea mâncării tradiționale, atât spaniole cât și internaționale.