Vaticanul a semnat un acord de cooperare financiară cu șase țări, printre care și România
România a participat, în perioada 1- 6 iunie, la Lima, Peru, alături de Anglia, Franța, Malta, Polonia, Peru la semnarea unui acord cu Vaticanul, privind schimbul de informații financiare în scopul combaterii spălării de bani și a terorismului.
Acordul constituie o practică standard ce formalizează cooperarea și schimbul de informații financiare între autoritățile competente din țările semnatare, având ca scop eradicarea la nivel internațional a terorismului și a spălării de bani.
Egmont Group, Organizația Internațională pentru Combatere Fraudelor Fiscale, a pus la dispoziție modelul protocolului ce conține clauze de reciprocitate, condidențialitate și permisivitate privind manipularea informațiilor.
„Integrarea AIF (Agenția de Informații Financiare a Vaticanului – n. red.) în Egmont Group a semnificat un mare pas făcut de către Sfântul Scaun pentru a întări efortul global de a stopa finanțarea celulelor teroriste și a spălării de bani.”a precizat Rene Bruelhart, șeful AIF.
Constituită în 2010, AIF a devenit membru Egmont Group în iulie 2013 și până în prezent a semnat acorduri privind schimbul de informații financiare cu Australia, Belgia, Cipru, Germania, Italia, Olanda, Spania și Statele Unite ale Americii.
În ultimii ani ,Vaticanul a încercat să își îmbunătățească imaginea, după ce au existat acuzații potrivit cărora banca sa, IOR, este folosită de criminalii și evazioniști fiscali pentru spălarea de bani.
Luna trecută, Papa Francisc a promis onestitate și transparență în ceea ce privește afacerile Vaticanului și a asigurat că se reinvestighează acuzațiile la adresa ex-secretarului de satat Tarcisio Bertone.
Bertone a ocupat postul de secretar de stat al Vaticanului în timpul Papei Benedict al XVI-lea și este suspectat că a presat Banca Vaticanului să cumpere bonuri fără valoare de la LuxVide, o societate mediatică a cărui patron era prieten intim al cardinalului, provocând pierderi de 15 milioane de euro.